"מסע פלמ"ח" - תכניות ההדרכה לחיילים
רציונאל והנחות יסוד:
ליבת הביקור במוזיאון הפלמ"ח הינה תצוגת הקבע: "מסע פלמ"ח". אורכה של התצוגה 75 ד', היא אינה ניתנת להתאמה לקהל היעד ומוגבלת במס' המבקרים ל- 25 (כולל מלווים).
ההדרכה העוטפת את "מסע פלמ"ח" תותאם לקהל היעד ומטרתה לאפשר את הדיאלוג בין החיילים לסיפור ההיסטורי. זאת באמצעות התמקדות בנושא שמתחבר לקבוצה ועבודה בכלים סדנאיים ואחרים. תכניות ההדרכה:
סיור בסיסי: שיחת פתיחה, "מסע פלמ"ח", שיחת עיבוד – הנמשכת כחצי שעה ומטרתה להמשיג את התובנות ההיסטוריות ולברר את חווית המפגש עם ההיסטוריה ומחולליה.
משך הסיור הבסיסי – כשעתיים.
תוכניות ההדרכה
"נזכור את כולם" – ביקור בחדר הנופלים: בחדר הזיכרון ל 1187 חללי הפלמ"ח ישנם 1187 סיפורי חיים. כל נופל וקורותיו, עיזבונו, והזיכרון שהותיר אחריו. העיזבונות שנתרמו על-ידי המשפחות כוללים מכתבים, כתבים ואף חפצים אישיים. הללו מאפשרים הכרות אינטימית עם אותם אנשים המכונים "מגש הכסף", ויוצרים הזדהות והשוואה בין הדורות.
ההדרכה בחדר הנופלים שוזרת סיפורי נופלים מקבילים לסיפורי הדמויות המופיעות בתצוגה "מסע פלמ"ח".
הפעילות בחדר הנופלים דורשת רגישות רבה לחומרים נדירים ויחידים מסוגם.
משך הסיור כולל הביקור בחדר הנופלים – כשעתיים ורבע.
"היום לפני" – סיפורים מלוח השנה: כמעט בכל יום מציין הפלמ"ח אירוע משמעותי בו לקח חלק מרכזי. כמעט בכל יום זוכר הפלמ"ח חבר או חברה שנפלו היום לפני... . סיפורי "היום לפני" ממחישים עד כמה אינטנסיבית ההיסטוריה שלנו, ואיך כל הצצה מקרית מעוררת השראה מחד וסוגיות אקטואליות מאידך.
משך הסיור בדגש "היום לפני" – כשעתיים ורבע. ניתן לשינוי בתיאום מראש בהתאם לאירועים הנדונים.
"דמות המפקד בפלמ"ח": דמות המפקד בפלמ"ח נוצקה בג'וערה, בית הספר לפיקוד של "ההגנה". עד היום נחשב מודל פיקודי זה לאחד מהיסודות המנחים בצה"ל. מה הוא היה? באיזה הקשר נוצר? מאילו מקורות השראה ינק? האם עמד במבחן המעשה? והחשוב ביותר – מה נשאר ממנו במורשת הפיקוד של צה"ל היום?
סיור בתצוגה "מסע פלמ"ח", לימוד וסדנה בחדר הנופלים תוך הכרות עם עיזבונן של דמויות מופת ודילמות שהעסיקו אותן. (כ- 3 שעות).
"הבנות בפלמ"ח": יצחק שדה, מפקד הפלמ"ח, כתב: "מעטים מול רבים – הנוכל לוותר על מחציתו של היישוב במערכת ההגנה, רק משום שאנו כבולים למושגים ישנים? לא נשקוט ולא נרגע עד שנביא את דבר "ההגנה" לכל נערה ואישה בישוב. זה ירים את ערך הגנתנו, זה יעלה את ערכה של האישה העברית".
האם זה קרה? אילו תפקידים נשאו הבנות בפלמ"ח? האם היה שוויון מגדרי? מה בין שוויון לשותפות? למה דני מס (ממפקדי הפלמ"ח) צייר את הבחורה הלוחמת כשרירנית עם זיפים?
סיור בתצוגה "מסע פלמ"ח", לימוד וסדנה בחדר הנופלים תוך הכרות עם עיזבונן של הבנות שנפלו במערכה.
הזקן והים – סיור בטיילת תל-אביב: לא רבים יודעים שבברכת גורדון היה ממוקם מפעל תע"ש של ההגנה, מעטים מכירים את קרב הים – אויר שהתנהל לחופי תל-אביב במלחמת העצמאות. אילו אוניות מעפילים עגנו בחוף פרישמן?. סיפורים אלו הם רק הקישוט לדבר האמיתי: איך מקימים צבא תוך כדי מלחמה? מהו עקרון הממלכתיות של בן גוריון? כיצד הגיב הפלמ"ח על פקודת הפירוק? איך התנהל האצ"ל?
סיור המתחיל בבית הפלמ"ח, יוצא לטיילת: גן העצמאות – כיכר אתרים – בית בן-גוריון – אנדרטת אלטלנה – גן ההעפלה (גן לונדון).
בית הפלמ"ח מספק את שרות ההדרכה בלבד. אחריות כוללת, הסעה ולוגיסטיקה של היחידה המסיירת.