דלג לתפריט הראשי (מקש קיצור n) דלג לתוכן הדף (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)

תצוגת יד לגח"ל

"יד לגח"ל ולניצולי השואה במלחמת העצמאות" הוא מיצג חדש החושף ציבור לוחמים אשר תרומתו הגדולה לתקומת מדינת ישראל טרם נלמדה.

למעלה מ- 30,000 ניצולי שואה נטלו חלק בקרבות המרים של המלחמה. כמחציתם היו מגויסי חוץ-לארץ (גח"ל), כלומר: עלו בתש"ח ולחמו בתש"ח. שילוב העולים בחטיבות הלוחמות, שהורכבו בתחילה בעיקר מבני הארץ, היה צורך השעה בשל האבדות הקשות שהיו מנת חלקן בחודשי הלחימה הראשונים.

לטובת המפעל הוקם מערך ארגוני מרשים: משלחות ההגנה באירופה נרתמו לגיוס ואימון הניצולים במחנות העקורים, כך גם "שורות המגנים" בקפריסין. הועצמה פעילות רכש האניות והבאת העולים ארצה. בארץ - נערכו לקליטת העולים במחנות הקלט של צה"ל הטרי והעברתם אימון בסיסי. וכן הוקם מערך תמיכה של קציני גח"ל ומורות חיילות.

כל אלו הקלו אך במעט את חווית הקליטה של הלוחמים בארץ החדשה שאת נופה, מורשתה ואקלימה לא הכירו. גם המפגש עם "הצבר'ס" לא תמיד היה קל.
ובכל זאת: במחצית השנייה של מלחמת העצמאות היוו הלוחמים ניצולי השואה כמחצית מהכוח הלוחם!
בקרבות שהתנהלו בארבע שפות – לחמו בגזרת ירושלים והשפלה, בקרבות "עשרת הימים", שחררו את הנגב מבאר שבע ועד אילת והשיגו את כוחות האויב.
1462 ניצולי שואה נפלו במלחמת העצמאות, מהם 129 שהיו נצר אחרון למשפחותיהם.

במיצג "יד לגח"ל" יפגוש המבקר קבוצת עולים חדשים ניצולי שואה ויחווה דרך עיניהם את הסיפור המרגש כולו.
המיצג פותח בסרטון החושף מעט מהדרך שעברו הניצולים עד הגעתם ארצה ואת חששותיהם של הלוחמים בארץ ממה שצופן לו העתיד.

החלק המרכזי של המיצג הנו מעין הצגת תיאטרון המוגשת באמצעות הולוגרמות וטכנולוגיה מתקדמת. ההתרחשות היא כאן בארץ, באחת היחידות הלוחמות בה משרתים לוחמי גח"ל תחת סגל פיקוד ארץ-ישראלי. דרך הקורות אותם נחשפת תרומתם האדירה של ניצולי השואה במלחמת העצמאות ומתגלה תמונה מורכבת ואף כואבת של המפגש בין הצעירים שהגיעו מרקעים כל-כך שונים זה מזה.

החלק השלישי משלב עדויות לוחמים שרואיינו שישים שנה לאחר שוך אבק הקרבות. מטרתו להמחיש את עוצמתם ורוחב עשייתם של ציבור הניצולים גם לאחר מלחמת העצמאות, ואת השתלבותם בחברה הישראלית ובהקמת מדינת ישראל.

בסוף המיצג נדלקים האורות על תערוכה ובה מסמכים וכרזות הנוגעים לעניין ושופכים אור אינפורמטיבי נוסף על הפרשה כולה. כמו כן ניתן לבקר בחדר הנופלים ולהתרשם ממורשתם של נופלי הפלמ"ח ביניהם רבים שהיו ניצולי שואה.

משך הביקור במיצג "יד לגח"ל ולניצולי השואה במלחמת העצמאות" הינו כשעה וחצי, כאשר מקדימה למיצג שיחת פתיחה, ובסיומו דיון מסכם. ניתן לשלב את תערוכת "צדקת הדרך – משירי המאבק של אלתרמן"

הביקור במיצג "יד לגח"ל" עומד בפני עצמו וללא קשר לביקור בתצוגת הקבע הותיקה של בית הפלמ"ח – "מסע פלמ"ח". גם תיאום הביקור יעשה מראש ובנפרד דרך מחלקת ההזמנות של הבית.

מתוך תצוגת יד לגחל
מתוך תצוגת יד לגחל
שילוב העולים בחטיבות הלוחמות, שהורכבו בתחילה בעיקר מבני הארץ, היה צורך השעה בשל האבדות הקשות שהיו מנת חלקן בחודשי הלחימה הראשונים