דלג לתפריט הראשי (מקש קיצור n) דלג לתוכן הדף (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)

סגן שומר מרדכי בוקרה ז"ל

Shomer Mordechai Bokra
Shomer Mordechai Bokra
בן צבי
נולד בגרמניה
ב-א' אלול תרפג, 13/8/1923
עלה ב-1938
גוייס ב-1942
שרת בפלמ"ח
יחידות: הגדוד השני, פל' א'+ג', חטיבת הנגב
תפקיד אחרון: מפקד מחלקה - מ"מ
שוחרר ב-1949
נפטר ב--כ"ה שבט תשסב, 7/2/2002
נקבר בקיבוץ גברעם

קורות חיים

מרדכי נולד בעיר ברסלאו בגרמניה למשפחה אמידה בא' אלול תרפ"ג, 13 באוגוסט 1923. למד בבית ספר תיכון. היה חבר בתנועות נוער ציוניות "הבונים" ו"מכבי הצעיר". עם גבור האנטישמיות בגרמניה הוחרם רכושם של ההורים ומצבם הורע מאוד. בשנת 1938, בגיל 15 שנים עלה לארץ ישראל במסגרת "עליית הנוער". אחריו עלה אחיו שמואל, כיום חבר במעגן מיכאל. בגרמניה נשארו מאחור האב והאח הצעיר, אשר נרצחו בשואה. העליה לארץ ישראל הייתה בתקופת המרד הערבי הגדול, מאורעות תרצ"ו-תרצ"ח. מרדכי הגיע עם חברי נוער לקיבוץ עין חרוד. שם למד במשך חצי יום עברית וידיעת הארץ. ובחצי היום שני עבד במכוורת. כאשר חברי הנוער הצטרפה ל"מחר" בכפר-סבא, היה מרדכי בקבוצת החברים אשר עבדו ב"כיבוש עבודה" מידי הערבים. עבודה קשה מאוד בסבלות ברכבת, בפריקת משאיות, בפרדסים וכל עבודה מזדמנת.

בשנת 1942, עם הגיוס הגדול בישוב העברי, גויס מרדכי לפלמ"ח, היה בין המבריחים עולים חדשים בגבול הצפון, בשמירה על הגבול ובליווי שיירות. במלחמת השחרור לחם בחטיבת הנגב והשתתף בקרבות על יד-מרדכי ועיראק אל-מנשייה ובשחרור באר שבע. לימים קיבל את איתור הכבוד של יקיר באר-שבע. על לידתה של בתו הבכורה, רחלי בשנת 1948, בבונקר אשר שימש בית-חולים בניר-עם - שמע בהיותו בצפון. מרדכי מיהר להגיע ותחת הפגזות, העביר את רעייתו אסתר יחד עם התינוקת לשיירה אשר פינתה את ילדי הנגב צפונה, וביניהם גם ילדי גבר-עם. בתום מלחמת השחרור השתחרר בדרגת סגן, הגיע לגבר-עם ההרוסה והצטרף לקבוצת הבניין.

לאסתר ומרדכי נולד בשנת 1952 בנם - חיים ובשנת 1963, הבת הצעירה - תמי. בגבר-עם מילא מרדי תפקידים רבים: שימש כנהג המשאית של הקיבוץ במשך 9 שנים. נהג אשר היה אחראי להובלת אספקה לקיבוץ ותוצרת "תנובה". עבודה קשה של יום ולילה. כמו כן היה מרכז קניות, רכז ביטחון שוטף ואחראי לביטחון במלחמת רבות: מלחמת קדש, משלחמת ששת הימים, מלחמת ההתשה ומלחמת יום הכיפורים. מעבר לכך, שימש בתפקדי מזכיר פנים במהלך שלוש קדנציות, פעל כגזבר ולבסוף עבד בהנהלת חשבונות.

מרדכי היה חבר קיבוץ "שאיכפת לו", שלא קבל כל החלטה כמובנת מעליה. בשנים האחרונות של חייו, התערערה בריאותו והוא נאלץ לוותר על מעורבות פעילה בחיי הקיבוץ. למשפחה הרחבה, היה סבא חם, אוהב ואהוב. ידע גם להתבדח על דברים שונים וגם על עצמו. מרדכי שומר נפטר בכ"ה שבט תשס"ב, 7 בפברואר 2002.

המידע באדיבות המשפחה ואתר ההנצחה של קיבוץ גבר-עם.

אלבום תמונות