מיטשניק צבי

קורות חיים
צבי נולד ב-30 באוגוסט 1927 בשכונת תלפיות, ירושלים. למד בית ספר היסודי "תחכמוני" בירושלים ובבית הספר התיכון ברחביה.
בשנת 1945 התגייס לפלמ"ח, לגרעין הצופים באפיקים, במחלקת סיירים בפלוגה ג'. יחד עם חבריו התאמן ועבד בקיבוץ שם רכש נסיון חקלאי; היה גם בין מייסדי קיבוץ חצרים.
הוא השתתף במסע מאפיקים למושב מולדת כדי לחמוק מפשיטה בריטית ומקיבוץ רמת רחל דרך מצדה לים המלח, שם היה עימות עם בדואים שרצו להסגירם לבריטים.
ב-29 ביוני 1946, "השבת השחורה", נעצר יחד עם חברי ההכשרה בקיבוץ אפיקים. ההתנגדות היתה פסיבית והוא נשלח למחנה המעצר בעתלית. שם היה במשך חמישה עשר ימים עד לשחרורו משום שהתחזה לבן חמש עשרה.
חברי הכשרתו, הכשרת "הצופים" גרעין 1+2, עברו והקימו את קיבוץ חצרים במסגרת עלית 11 הנקודות בנגב באוקטובר 1946.
לאחר סיום המלחמה, רכש השכלה האקדמית באוניברסיטה העברית וב-1954 קיבל את התואר מוסמך למדעי החקלאות- ביולוגיה ופיזיולוגיה של הצמח (עבודת הגמר שלו עסקה בשיטות איחסון בצל). ב-1954 התקבל צבי מיטשניק כחוקר במחלקה לירקות (בניהול ד"ר ישראל סלומניצקי), במכון לגידולי שדה וגן שבתחנה לחקר החקלאות (לימים, מינהל המחקר החקלאי).
עבודתו התמקדה בנושאי אגרוטכניקה, פיסיולוגיה והשבחה של צמחי בצל הגינה ושום הגינה, ונועדה להגיע לאספקה מקומית לאורך כל השנה, וכן לתעשיית הייבוש ולייצוא.
בין הישגיו בגידול הבצל יש למנות קביעת ממשק הדישון האופטימלי ושיפור שיטת איחסון הבצלים. חשובות במיוחד תוצאות עבודתו בהשבחת זני בצל אשר נרשמו במועצה לזכויות מטפחים: תחילה, עם ד"ר סלומניצקי, השביחו את הזן "אביב", ובהמשך שוחרר הזן "אורי" המצטיין בבכירותו (וזיכה את צבי מיטשניק בפרס "הזרע" לשנת 1972). הזן "אורי" איפשר לקבל בצל יבש לפני פסח ומהווה עדיין, כשלושים שנה מאז שיחרורו, הבצל הבכיר בשוקי בישראל. ב-1984 שוחררו עוד שני זנים "ניצן" ו"ערמוני" (בכירים ומאופיינים בחיי מדף ארוכים), ובהמשך יצאו הזן "דאתיאל" (בכיר מאד ומניב יבול זרעים גבוה) והזן "בר-נר" (המבשיל בסתיו).
ב-1981 הוענק לצבי מיטשניק תואר דוקטור מטעם האוניברסיטה העברית עבור מחקר בנושא "בקרה סביבתית והורמונלית של צמח השום התרבותי".
בנושא השום פעל צבי להרחבת מגוון הזנים והקים אוסף של זני שום תרבותיים ומיני בר. מתוך זני האוסף שוחרר ב-1971 הזן "לביניה" המצטיין בפוריותו ובגודל שננותיו; הזן, המוכר בציבור בשם "שני", הוא עדיין זן השום העיקרי המגודל בארץ. עבודה משותפת עם חוקרי המכון להגנת הצומח, פרופ' עלי כהן וד"ר שלמה כהן, הניבה את הזן "פרנקון" , העמיד לנמטודות הפקעת והגבעול המסוכנות ונקי ממספר מחלות וירוס.
הוא כתב את הפרקים על גידול הבצל והשום באינציקלופדיה לחקלאות (1972).
ד"ר צבי מיטשניק פרש לגימלאות ב-1992, אך ממשיך לעסוק בהתנדבות בבדיקת בעיות מורפולוגיות של צמחי שום ובקיום זני בצל מטיפוחו.
הפרטים נמסרו על ידי בנו.
אלבום תמונות
