דלג לתפריט הראשי (מקש קיצור n) דלג לתוכן הדף (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)

"מבצע מרכולת" (ליל הגשרים) - הגשרים שהותקפו

השעה 23:30, בלילה שבין 17-16 ביוני 1946, נקבעה כשעת האפס לפיצוץ כל הגשרים.
השעה 23:30, בלילה שבין 17-16 ביוני 1946, נקבעה כשעת האפס לפיצוץ כל הגשרים.
הכוחות שגודלם השתנה מ- 13 עד 45 לוחמים, פשטו על הגשרים:
1. גשרי אכזיב: שני גשרים (כביש ומסילת ברזל), המקשרים בין ארץ-ישראל ללבנון מעל נחל אכזיב שבגליל המערבי, הותקפו בידי כוח מהגדוד הראשון, בפיקודו של נחמיה שיין. הכוח יצא מקיבוץ מצובה ונסוג למצובה ולחניתה.
2. גשר מטולה צפון מזרח: את גשר-הכביש הנטוי על נחל עיון ומקשר בין ארץ-ישראל ללבנון - התקיף כוח מהגדוד השלישי, בפיקודו של דוד (דודו) צ'רקסקי. הכוח יצא מתל-חי ונסוג לקיבוץ דפנה.
3. גשר מטולה צפון מערב: גשר-כביש המקשר בין ארץ-ישראל ללבנון - הותקף בידי כוח מהגדוד השלישי, בפיקודו של דני נוימן (נעמן). הכוח יצא מתל-חי ונסוג לקיבוץ כפר גלעדי.
4. גשר בנות יעקב: גשר-כביש הנטוי על נהר הירדן בגליל העליון, ומקשר בין ארץ-ישראל לסוריה - הותקף בידי כוח מהגדוד השלישי, בפיקודו של עודד מסר. הכוח יצא מקיבוץ איילת השחר ונסוג למסתור צמוד לאגם החולה.
5. גשר הירמוך: גשר מסילת ברזל הנטוי על נהר הירמוך ליד אל-חמה, ומקשר בין ארץ-ישראל לירדן - הותקף בידי כוח מהגדוד השלישי, בפיקודו של אהרון ספקטור. הכוח יצא מקיבוץ אפיקים ונסוג לקיבוץ אשדות-יעקב.
6. גשר שייח' חוסיין: גשר-כביש הנטוי על נהר הירדן בעמק בית שאן, ומקשר בין ארץ-ישראל לירדן - הותקף בידי כוח מהגדוד הראשון, בפיקודו של זלמן אקסלרוד. הכוח יצא מקיבוץ מעוז חיים ונסוג אליו.
7. גשר דאמיה (אדם): גשר-כביש הנטוי על נהר הירדן ממזרח לצומת הג'יפטליק, ומקשר בין ארץ-ישראל לירדן - הותקף בידי כוח מהגדוד הרביעי, בפיקודו של יוחנן זריז. הכוח יצא מקיבוץ שריד ונסוג לקיבוץ מסילות.
8. גשר אלנבי: גשר-כביש הנטוי על נהר הירדן ממזרח ליריחו, ומקשר בין ארץ-ישראל לירדן - הותקף בידי כוח מהגדוד השני, בפיקודו של חיים ברוצלבסקי (בר-לב). הכוח יצא מקיבוץ בית הערבה ונסוג לקיבוץ רמת רחל.
9. גשרי עזה: שני גשרים (כביש ומסילת ברזל) מעל נחל עזה (נחל הבשור של היום) המקשרים בין ארץ-ישראל למצרים - הותקפו בידי כוח מהגדוד השני, בפיקודו של איתיאל (איתי) עמיחי. הכוח יצא מקיבוץ בארות יצחק ונסוג לקיבוצים דורות ורוחמה.
'החוליה' - יחידת החבלה הימית של הפלי"ם, בפיקודו של יוחאי בן-נון, תיכננה לפוצץ את מנהרת הרכבת בגבול לבנון, מצפון לראש הנקרה. הפעולה בוטלה בסמוך מאד למבצע משיקולים מדיניים: הן משום שהמנהרה נמצאה מחוץ לתחום השטח הטריטוריאלי של ארץ-ישראל והן מחמת הוודאות כי יהיה קשה מאד לתקנה . ראוי להדגיש כי לא הייתה כוונה לגרום במסגרת המבצע נזק בלתי-הפיך לגשרים, אלא כזה שאמנם ייראה בבירור לכל המתבונן, אך ניתן יהיה להתגבר עליו כעבור זמן מה.
לחלק מהפשיטות הצטרפו כמה מאנשי מחלקת התרבות וההסברה של הפלמ"ח. תפקידם היה לקלוט ולתאר את ההווי והלך-הרוח של הלוחמים בעת ההכנות לפעולה, בשעת תקיפת היעד ובזמן הנסיגה; במטרה להנחילם כערכים המעצבים ומטפחים את רוח היחידה ומורשת הקרב שלה.