דלג לתפריט הראשי (מקש קיצור n) דלג לתוכן הדף (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)

חשיבות התגייסות ההתיישבות העובדת לפלמ"ח

גיוס זה היה בעל חשיבות עליונה, הן מבחינת מספר המתגייסים, איכותם ורצף שירותם.
בני ההתיישבות העובדת שהתגייסו לפלמ"ח עם הקמתו שובצו בעיקר בתפקידי פיקוד והדרכה. גיוס זה היה בעל חשיבות עליונה, הן מבחינת מספר המתגייסים, איכותם ורצף שירותם:
1. מספר המתגייסים: בשנתיים הראשונות לקיום הפלמ"ח התגייסו 429 אנשים, מהתנועות הקיבוציות השונות. מספר זה היה גדול בהרבה ממספר המתגייסים העירוניים וממספר המתגייסים מהמושבות והמושבים.
2. איכות המתגייסים: מתוך 429 המגוייסים הראשונים, עברו כ 100 מהם קורסים פיקודיים או קורסים מקצועיים במסגרת ה'הגנה', אנשים אלה היוו את השלד הפיקודי והאירגוני של הפלמ"ח עם היווסדו. רוב מגויסי ההתיישבות העובדת היו חברי קיבוץ, בעלי ניסיון חברתי ואירגוני, שהיקנו יציבות למסגרת המגוייסים בראשית דרכה. למעלה מרבע ממגוייסי התנועה הקיבוצית (144 איש), מילאו תפקידים מרכזיים ביישוביהם או עסקו בתפקידי הוראה והדרכת נוער בטרם גוייסו. היה זה פוטנציאל אנושי מתאים להדרכה, לתפקידי פיקוד ולמינהלה. משקלם הגדול יחסית איפשר לפלמ"ח לפתח מיד גם את הפעילות התרבותית והחברתית במחנות הפלמ"ח.
3. רצף השירות: מתוך 429 המגוייסים הראשונים מההתיישבות העובדת שירתו 98 במסגרת הפלמ”ח ברציפות עד 1948. נתוניהם האישיים והוותק שלהם קבעו את היותם לעמוד התווך הפיקודי של הפלמ"ח עד לפירוקו.