דלג לתפריט הראשי (מקש קיצור n) דלג לתוכן הדף (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)

משימות העפלה

מטה הפלמ"ח הפקיד את הגדוד הרביעי, שתחת סמכותו פעל הפלי"ם, כאחראי על מבצעי ההעפלה.
מטה הפלמ"ח הפקיד את הגדוד הרביעי, שתחת סמכותו פעל הפלי"ם, כאחראי על מבצעי ההעפלה. משימות הפלי"ם בשיתוף עם 'המוסד לעליה ב'', נחלקו לתחומים אחדים:
1) הכנת האוניות שנרכשו בנמלים קטנים ונידחים ברחבי אירופה (מטעמי חשאיות) לקליטת המעפילים ולהפלגה לארץ-ישראל. לשם כך נעשו באוניות עבודות בינוי שונות, כגון: הצבת דרגשי שינה וסידורי אוכל, מים, דלק ותברואה. אנשי הפלמ"ח, בפיקודו של אברהם זכאי, פיקחו על העבודות.
2) ריכוז האספקה, העלאתה לאוניות ואיחסונה.
3) קבלת העולים במקומות שנקבעו, הובלתם אל החוף והעלאתם לאוניות - לרוב באמצעות סירות קטנות במפרץ מרוחק.
4) ליווי האוניות בידי ימאים מקצועיים מהפלי"ם. במהלך ההפלגה כלל תפקידם פיקוח על הצוות הימי הזר שהשיט את האונייה, קיום קשר אלחוט עם תחנות הקשר בארץ-ישראל ובאירופה (רבים מהאלחוטנים, שנקראו 'גדעונים', היו פלמ"חאים אך לאו דווקא מהפלי"ם) וטיפול בצרכי המעפילים בזמן ההפלגה.
5) קליטת המעפילים מהאוניות שהצליחו להסתנן ולהגיע אל חופי הארץ מבלי שהבריטים תפסו אותן. העולים היו מורדים בעזרת חבלים, ומועברים לחוף בסירות. פעילות זו בוצעה תמיד בידי הפלי"ם, ואילו אבטחת אזור הפעולה ביבשה, בסמוך לחוף ובעומקה של הארץ, נעשתה בידי יחידות פלמ"ח אחרות בשיתוף עם יחידות אחרות של ארגון ה'הגנה'.
6) בעת הצורך - ניהול מאבק הפגנתי-עממי של המעפילים נגד הבריטים, שהשתלטו בכוח על אוניות המעפילים; ולאחר ההשתלטות - הצטרפות למעפילים שהועברו אל אוניות הגירוש ונכלאו במחנות מעצר בקפריסין.